Teresa Księska-Falger

Jest absolwentką Państwowej Wyższej Szkoły Muzycznej w Krakowie w klasie fortepianu prof. Tadeusza Żmudzińskiego. Uczestniczyła w kursach pianistycznych w Bejrucie, Weimarze, Dusznikach. Zdobyła nagrody akompaniatorskie na III , IV i V Międzynarodowym Konkursie Młodych Skrzypków im. Karola Lipińskiego i Henryka Wieniawskiego w Lublinie oraz Ogólnopolskim Konkursie im. Wofganga Amadeusza Mozarta w Gdańsku (w 1991). W 1981 w wyniku przewodu artystycznego uzyskała stopień adiunkta w zakresie pianistyki . Jako pianistka koncertowała w wielu miastach Polski, a także w Libanie, Niemczech, Danii, Holandii, Szwecji, na Ukrainie, we Włoszech, na Węgrzech , w Austrii i w Korei Południowej. Jest autorką wielu felietonów i recenzji muzycznych, które publikowała na łamach Kuriera Lubelskiego, Kameny, Gazety Wyborczej w Lublinie, w Wydawnictwie Lubelskim oraz Kwartalniku Ethos Instytutu Jana Pawła II KUL. W swej karierze zawodowej kierowała Wydziałem Artystycznym Uniwersytetu Marii Curie- Skłodowskiej oraz pełniła funkcję zastępcy dyrektora Teatru im. Juliusza Osterwy w Lublinie. Równie bogate są jej osiągnięcia jako pedagoga klasy fortepianu i dyrektora Ogólnokształcącej Szkoły Muzycznej I i II stopnia im. K. Lipińskiego w Lublinie ( w latach 1982 – 1991). W Filharmonii im. H. Wieniawskiego w Lublinie w latach 1996–2003 była dyrektorem naczelnym, a także , w okresie 1997–2009, dyrektorem artystycznym. W czasie swojej kadencji doprowadziła do ukończenia prac budowlanych związanych z nową siedzibą Filharmonii przy ul. Marii Curie- Skłodowskiej 5 oraz instalacją organów Firmy Alexander Schuke z Poczdamu. Reaktywowała znaczące dla miasta i regionu festiwale : Nałęczowskie Divertimento i Lubelski Wrzesień Muzyczny. Wprowadziła do repertuaru Orkiestry Symfonicznej Filharmonii im. H. Wieniawskiego w Lublinie dzieła G. Mahlera, A. Brucknera, H.M. Góreckiego, W. Kilara, W. Lutosławskiego, K. Pendereckiego, H. Warsa, E. Czernego, , M. Dubaja, P. Hindemitha, estradowe wersje oper G. Verdiego, G. Donizettiego, G. Pucciniego, P. Czajkowskiego. Dzięki jej staraniom , w1997, Filharmonia w Lublinie włączyła się w ogólnopolską ideę organizacji festiwalu sztuki współczesnej pod nazwą Lubelskie Forum Sztuki Współczesnej im. Witolda Lutosławskiego. Zorganizowała występy orkiestry Filharmonii Lubelskiej poza granicami kraju : w Holandii (1998), w Niemczech ( 1997, 2001, 2002) , w Danii (2000, 2001, 2004 ) , we Włoszech (2000,2001,2004), w Korei Południowej ( 1999- dwukrotnie), w Austrii (2003). Stworzyła warunki finansowe i organizacyjne do nagrania przez zespół symfoniczny Filharmonii 7 płyt . W latach 2009 – 2010 prowadziła Festiwal Spotkań Kultur CAPER LUBLINENSIS. Za swoje osiągnięcia zawodowe była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana przez władze państwowe i samorządowe, m.in. przez Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego , który w 2005 roku uhonorował ją brązowym medalem Zasłużony Kulturze Gloria Artis. Od 12 marca 2010 r. sprawuje funkcję prezesa Towarzystwa Muzycznego im. Henryka Wieniawskiego w Lublinie. Od maja 2010 - do grudnia 2014 roku prowadziła autorski cykl koncertów muzyki klasycznej w Studiu Classic Radia Lublin oraz - i czyni to nadal – festiwal form solowych i kameralnych pn. Harmonie Starego Miasta. W 2011 otrzymała zaszczytny tytuł Bene Meritus Terrae Lublinensi, a w następnym roku Medal Prezydenta Miasta Lublin. Od września 2012 , rokrocznie, organizuje autorski projekt pn. Międzynarodowy Festiwal - Andrzej Nikodemowicz - czas i dźwięk, którego pierwsza edycja ( w opinii Gazety Wyborczej) znalazła się wśród dziesięciu najważniejszych wydarzeń kulturalnych Lublina. W roku 2013, w 100. rocznicę urodzin Witolda Lutosławskiego, z jej inicjatywy odbył się cykl 8 wielkich koncertów pn. "Spotkania z Lutosławskim". Wydarzenie wsparło finansowo Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz Miasta Lublin . W czerwcu 2012 Senat Uniwersytetu Muzycznego Fryderyka Chopina w Warszawie wyróżnił Teresę Księską-Falger Honorowym Medalem „ w uznaniu zasług dla polskiej kultury muzycznej”. Z okazji Jubileuszu 40-lecia pracy artystycznej, a także „w uznaniu zasług na rzecz rozwoju lubelskiej kultury” we wrześniu 2014 roku, otrzymała – przyznany przez Prezydenta Miasta Lublin - Medal Unii Lubelskiej.