Camilla Dell’Agnola (ur. 1978)

Aktorka, śpiewaczka i muzyk, po ukończeniu studiów w mediolańskim Conservatorio G. Verdi w klasie skrzypiec studiowała improwizację w kontakcie i taniec współczesny u Arielli Vidach w Mediolanie.

Camilla Dell’Agnola w Bramie Grodzkiej
Camilla Dell’Agnola w Bramie Grodzkiej (Autor: Goc, Jarosław)

Od 2001 roku szkoli się oraz pracuje w Rzymie jako aktorka-śpiewaczka w O Thiasos TeatroNatura, z którym realizuje spektakle osadzone w naturalnych przestrzeniach, narracyjne widowiska z towarzyszeniem muzyki oraz prezentowane w szkołach przedstawienia dla młodzieży. Ponadto prowadzi treningi na łonie przyrody – dla aktorów zespołu oraz w ramach projektów badawczych, a także warsztaty dla dzieci i nastolatków w szkołach i warsztaty śpiewu dla dorosłych.

Współpracuje przy prowadzonych przez O Thiasos projektach edukacyjnych i eksperymentalnych, angażujących szkoły oraz ich najbliższe otoczenie, wykorzystujących teatr na łonie natury oraz zagadnienia biofilii. Współpracowała z Instytutem Grotowskiego przy międzynarodowym projekcie Pieśń nad Pieśniami, prowadzonym przez Maisternia Pisni, ukraińską grupę teatralną zajmującą się poszukiwaniami dotyczącymi głosu i teatru.

Od 2002 do 2010 roku studiowała pieśni z tradycji włoskiej i wschodnioeuropejskiej u Franceski Ferri, stykając się także z pracą Natalki Polovinki (tradycyjne pieśni ukraińskie, Maisternia Pisni) i Dessilawy Stefanowej (tradycyjne pieśni bułgarskie, London Bulgarian Choir). Od 2009 roku członkini Orchestra Femminile del 41° Parallelo; wzięła udział w nagraniu płyty Viaggio orizzontale kierującego orkiestrą Stefana Scatozzy. Należy również do Tria Franceski Ferri, zajmującego się badaniem tradycyjnego włoskiego i europejskiego śpiewu wielogłosowego. W ramach występów Tria wzięła udział w przedstawieniach i koncertach oraz w nagraniu płyty In questo mondo z oryginalną muzyką skomponowaną  na potrzeby teatru. Prowadzi trzyletni kurs śpiewu i rytmiki w rzymskiej szkole Hurum Teatro.

Opracowanie: Agnieszka Zachariewicz

Camilla Dell’Agnola i Sista Bramini były gośćmi festiwalu Zaczarowany Lublin. Spotkania z Opowiadaczami Świata w 2014 roku.