Drukarnia Ludowa w Lublinie (1912–1939)

Drukarnia Ludowa została założona w roku 1912 przez Józefa Popiela (1877–1919). Początkowo działała przy ul. Krakowskie Przedmieście 34, następnie przy tej samej ulicy pod numerem 60. 31 VII 1918 roku zakład został czasowo zamknięty przez austriackie władze okupacyjne za druk nielegalnych komunikatów o treści rewolucyjnej. Po śmierci Józefa Popiela w 1919 zakład aż do 1939 roku prowadził Aleksander Michalski (1890–1944).

Sygnatura drukarni Ludowej
Sygnatura drukarni Ludowej (Autor: )

[RozwińZwiń]

Drukarnia Ludowa została założona w roku 1912 przez Józefa Popiela (1877–1919). Początkowo działała przy ul. Krakowskie Przedmieście 34, następnie przy tej samej ulicy pod numerem 60. 31.VII.1918 roku zakład został czasowo zamknięty przez austriackie władze okupacyjne za druk nielegalnych komunikatów o treści rewolucyjnej. Po śmierci Józefa Popiela w 1919 zakład aż do 1939 roku prowadził Aleksander Michalski (1890–1944)1.

Gwiezdny Psałterz
Gwiezdny Psałterz (Autor: )

W drukarni tej drukował Józef Łobodowski: Słońce przez szpary (1929), Gwiezdny psałterz (1931) oraz  „Trybunę” Nr 1 (1932). Aleksander Michalski zginął w 1944 roku na Majdanku zamordowany wraz z innymi drukarzami z Drukarni Popularna2.

Słownik pracowników książki polskiej, red. Treichel I., Warszawa 1972.

1. Wróć do odniesienia Słownik pracowników książki polskiej, red. I.  Treichel, Warszawa 1972, s. 702.
  2. Wróć do odniesienia Słownik pracowników książki polskiej, red. I.  Treichel, Warszawa 1972, s. 582.