Księgarnia Gebethnera i Wolffa w Lublinie (1908–1932)

Od roku 1908 Księgarnia Franciszka Raczkowskiego mieszcząca się przy Krakowskim Przedmieściu 36 (obecnie 34)  ze względu na problemy finansowe została przejęta przez firmę Gebethner i Wolff. Pod adresem Krakowskie Przedmieście 36 księgarnia działała do roku 1914, kiedy  to ze względu na trudne warunki lokalowe przeniosła się do pomieszczenia w Hotelu Europejskim (Krakowskie Przedmieście 31).

Lublin. Reklama Księgarni i Składy Nut Gebethnera i Wolfa przy Krakowskim Przedmieściu 36
Lublin. Reklama Księgarni i Składy Nut Gebethnera i Wolfa przy Krakowskim Przedmieściu 36 (Autor: nieznany)

Nielegalne wydawnictwaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

W księgarni nadal pracował w charakterze kierownika Franciszek Raczkowski.

Również w tej księgarni Raczkowski prowadził działalność patriotyczną. Do roku 1915 posiadał różne nielegalne wydawnictwa (tzw. bibułę) oraz ułatwiał młodzieży odbywanie poufnych zebrań1.

Powstanie Lubelskiego Towarzystwa Miłośników KsiążkiBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

W Księgarni Gebethnera i  Wolffa w Hotelu Europejskim  odbyło się 18 czerwca 1926 roku zebranie założycielskie Towarzystwa Miłośników Książki2.

Dalsze losy księgarniBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Raczkowski  pracował w Księgarni Gebethnera i Wolffa do roku 1927 czyli prawie 18 lat, kiedy to zatrudnił się w księgarni nauczycielskiej działającej pod firmą Michała Arcta i S-ki, znajdującej się przy ul. Namiestnikowskiej 233.

W roku 1932 Księgarnię Gebethnera i Wolffa wciąż mieszczącą się przy Hotelu Europejskim kupił Zdzisław Budziszewski.

W okresie okupacji księgarnia zmieniała kilka razy adres: Krakowskie Przedmieście 15 (w 1939 r.), Krakowskie Przedmieście 12 i na ul. Lubartowska 35 (1940 r.). Do własnego lokalu powróciła w 1944 roku. Firma uległa likwidacji w 1950 roku4.

Lisiecka T., Działalność księgarska Franciszka Raczkowskiego w latach 1900–1947,  [w:] Studia z dziejów drukarstwa i księgarstwa w Lublinie w XIX i XX wieku, Lublin 1988.
Słownik Pracowników książki polskiej, red. Treichel I., Warszawa 1972.

1. Wróć do odniesienia T. Lisiecka, Działalność księgarska Franciszka Raczkowskiego w latach 1900–1947,  [w:] Studia z dziejów drukarstwa i księgarstwa w Lublinie w XIX i XX wieku, Lublin 1988, s. 192–193.
  2. Wróć do odniesienia I. Treichel, Słownik pracowników książki polskiej, s. 735.
  3. Wróć do odniesienia I. Treichel, Słownik pracowników książki polskiej, s. 195.